У ФОКУСУ

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

Kонкурс за прекфалификације у ИТ

Министарство државне управе и локалне самоуправе саопштило је да је 4. марта завршено пријављивање на курс за преквалификације у ИТ сектору, који је трајао две недеље.За преквалификације у ИТ сектору пријавило се 8.902 кандидата. Највише их је између 26 и 35 година старости, има завршену средњу школу, мада међу пријављенима има и оних који поседују докторат. Трећину чине жене.
Пројекат преквалификација биће реализован у три велика града па су учесници имали могућност да се изјасне у ком граду би похађали обуку. У Београду би обуку похађало 62 одсто кандидата, а 27 одсто у Новом Саду и 11 одсто у Нишу.
Циљ пројекта преквалификација у ИТ сектору је повећање броја ИТ јуниора на тржишту како би се надоместили недостајући кадрови. Пројекат је заснован на резултатима истраживања које су заједно у јануару спровели Министарство државне управе и локалне самоуправе и Инфостуд, у коме је учествовало 118 ИТ компанија. Прва, пилот фаза подразумева обуку за 100 одабраних кандидата, а главна фаза обуку за додатних 900 кандидата. Уколико пилот фаза буде оцењена успешно, друга фаза ће бити спроведена крајем године. Критеријум за мерење успешности је брзина запошљавања у ИТ индустрији након завршеног курса.