У ФОКУСУ

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

ДЕЛАТНОСТ

Делатности INternet Cluba

Окупљање Интернет стваралаца по пројектима.
Електронска и Интернет подршка научним скуповима. сајмовима и манифестацијама библиотекара, затим  у туризму и  пољопривреди...
Учешће и имплементацији пројекта ЕУ за библиотеке, музеје и архиве. 
Реалиазација Интернет портала библиотека у региону који се некад звао Југославија – www.biblioteke.org - net     www.knjiznice.org - net
Пројектовање, изарада и одржавање Интернет мрежа 

 

Сектори деловања

ПОЉОПРИВРЕДА И ТУРИЗАМ

Пројектовање, израда и одржавање портала сеоског туризма Србије www.selo.co.rs   www.selo.rswww.selo.co.rs , Интерент клуб  је циљно спојио  РУРАЛ и ТУРИЗАМ.  Од 2004. године покренули смо пројекат „Развој сеоског туризма Србије ”уз помоћ средстава конкурса Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде за доделу подстицајних средстава за развој пољопривреде. Само током 2006. године домаћини укључени у пројекат имали су више од 50.000 пансиона. Домаћинства која су се определила да им сеоски туризам буде секундарна делатност, уз пољопривреду, годишње остваре бруто приход од 2.000 до 10.000 евра, односно у просеку око 5.000 евра. Број породица које су се укључиле растао је у прве три године по стопи од око 200 породица. Села са малим бројем житеља, до 500, попут оних у општини Ваљево- Попуче, Ставе, Кључ данас нуде и до 100 лежаја за смештај.  Интернет клуб чини велике напоре да развије платформу умежавања социјалног и образовног живота на и за село на доменима у развоју www.selo.org.rs и  www.selo.edu.rs.

 

ХОРТИКУЛТУРА

Пројектовање и одржавање првог електронског часописа за хортикултуру у нас  www.garden.со.rs

 

НЕВЛАДИН СЕКТОР

Интернет мреже НВО у Србији www.nvo-srbija.info , www.pirgos.rs , www.teledom.org.yu , www.nvo-loznica.net и мрежа сајтова НВО из Ваљева, Пожеге, Бруса, Мајданпека, Прокупља, Сремске митровице... Али и први бесплатни сајт за понуду и тражење запослења на овим просторима у сарадњи са ЕCP факултетом за специјалистичке студије из Париза и Економским факултетом у Београду www.serbiajob.net. .

 

ИНТЕРНЕТ ДОСТУПАН СВИМА

Од 06.априла 2000. године, Интернет  клуб је почео реализацију ТЕЛЕДОМ пројект у свом окружењу.  ТЕЛЕДОМ Љиг и ТЕЛЕКОЛИБЕ у Моравцима и Белановици су пуних 7 година развијали идеју Интернета доступноиг свима, посебно у малим и руралним срединама. Од 2007. године укључили смо се у  програм "Ревитализација заједнице кроз демократску акцију" (CRDA)  посредством Америчке агенције за међународни развој (USAID)  Тако је настала Градска канцеларија која је самофинасирајући се наставила рад до 2012.године. Најинтересантиније тековине нашег патента за  ½ сата бесплатног Интернета за све грађане и госте Љига је  да се по локалној евиденцији Љиг налази у самом врху у Србији за 60% отоворених е-mail адреса у односу на број домаћинстава.

 

КУЛТУРА

Семинари за примену интернета за библиотеке у Србији - (чланице мреже Библиотеке нашег окружењаwww.biblioteke.rs ) , до сада 11. семинара ове мреже (по један у Љубовији , Београду, Ковачици, Врујцима, Чајетини и  у Љигу). Пројектовање и одржавање Интернет мреже библиотека у Србији – www.biblioteke.rs Као и –www.milutinbojic.org.rs , www.bibliotekapozarevac.org.  , www.bibliotekacajetina.org.rs , www.biblioteke.netwww.bibliotekalazarevac.org , www.bibliotekaljig.org.rs  , www.infobus.co.rs , www.bibliotekastarapazova.org ,www.biblioteke.infowww.biblioteke.org  , www.decjabibliotekka.org, . са 34 чланице мреже.

Пројектовање и одржавање Интернет мреже библиотека у Републици Српској о сајт Друштва библиотекара Републике Српске  – www.bibliotekari-rs.org

 

НАУКА И ОБРАЗОВАЊЕ

Најмлађи сектор, који се развио из континуиране делатности организације стручних семинара и образовних активности. Посебан печат му даје  учешће у бројним значајним интернационалним  пројектима PULMAN XT, CALIMERA, MANUBALK...  ECP- Paris, Филолошки факултет Београд, Економски факултет Београд, Машински факултет Ниш, УНИБИБ "Светоар Марковић " Београд, ..

 

Избор из досадашње реализације:

Окупљање Интернет стваралаца по пројектима.
Семинари за примену интернета за библиотеке у Србији - (чланице мреже Библиотеке нашег окружења   - библиотеке.орг.срб и www.biblioteke.org.rs )
Електронска и Интернет подршка научним скуповима библиотекара. сајмовима и манифестацијама у туризму И пољопривреди ( Сајам туризма Београд, Косидба на Рајцу…)
Интернет представљање локалне зајденице и умрежавање понуде и привреде (www.ljig.netwww.ljig.org.rswww.moravci.org.yuwww.rajac.netwww.ba.org.yu,  www.belanivica.co.yuwww.banjaljig.com,http://www.kajmak.bizhttp://www.frigofruti.co.rs/,  www.autoservis.co.rswww.dvabrata.co.rs,www.vanapex.co.yu…)
Пројектовање и одржавање Интернет мреже Теледом савеза – www.teledom.org.yu
Мрежа Америчких кутака у Србији  www.americancorners-serbia.net( 2002-2012.)
Реалиазација Интернет пројекта Посао за Србију  www.serbiajobs.net  у сарадњи са The École Centrale Paris и Економским факултетом у Београду.
Учешће и имплементацији пројекта ЕУ за библиотеке, музеје и архиве -- Pulman i Рulman XT  .
Пројектовање и одржавање Интернет мреже НВО у Србији www.nvo-serbia.net i www.nvo-majdanpek.net, www.nvo-pirot.net , www.nvo-vrus.net, nvo-valjevo.net, www.nvo-zajecar.net, www.prokuplje.net. www.nvo-loznica.net, www.nvo-sremskamitrovica.net ).
Реалиазација Интернет портала библиотека Балкана – www.balkanlibray.net 
Пројектовање и одржавање Интернет мреже библиотека у Србији – www.biblioteke.rs
Реалиазација Интернет часописа у пољоипривреди – www.moba.co.yu
Реалиазација Интернет портала туристричке привреде - www.turizam.co.yu
Пројекат промоције сеоског туризма – www.selo.co.yu - www.selo.rs i www.selo.rs
Пројекат промоције туристичке манифестације Косидба на Рајцу– www.kosidba.com 
 
Издавање стручне литературе књиге:
Biblioteca futura, Мирка С:Марковића  (у сарадњи са Чигоја штампа – Београд)
Интернет  Практикум за предузетнике, Мирка С:Марковића (у сарадњи са СМЕ-Београд)
Интернет за сељаке,Зоран Танасијевић (у сарадњи са Министарством за пољопривреду)  
Туристички  Интернет Практиkум, Зоран Танасијевић(у сарадњи са Чигоја штампа – Београд)