У ФОКУСУ

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

Нови за прекфалификације у ИТ

Канцеларија за ИТ и е-Управу позвала је образовне институције, невладине организације, институте, кластере и предузећа да се пријаве за извођење обука у Београду, Новом Саду , Нишу и осталим градовима за преквалификовање 900 грађана у ИТ сектору. Конкурс који Канцеларија организује и спроводи кроз програм Уједињених нација за развој у Србији (УНДП), биће отворен до 20. новембра 2017. године, а детаљи конкурса доступни су на веб страници (www.rs.undp.org).

Ово је наставак успешног пилот пројекта у оквиру кога је од почетка године обучено 100 полазника, како би као јуниор програмери пронашли посао у ИТ сектору. Програм, који је дао одличне резултате, покренут је на предлог Министарског савета за информационе технологије и иновационо предузетништво,.

До краја године у Београду ће бити обезбеђена обука за максимално 550 полазника, у Новом Саду до 200, Нишу до 100, и у осталим градовима за максимално 300 полазника. Када је реч о садржају курсева, максимално 400 места биће опредељено за Java програмски језик, до 400 места за Java Script,  до 300 за PHP, и максимално по 200  места за .Net и C, док ће за курсеве на којима ће се учити нека друга технологија бити опредељено до 300 места.

Канцеларија за информационе технологије и електронску управу позива грађане да се, најкасније до 5. новембра пријаве за учешће у другој фази програма преквалификација на https://www.itobuke.rs/prijavni-formular/, а правна лица да учествују у расписаном конкурсу, као и да за све додатне информације – услове, потребну документацију и начин пријаве – посете сајт itobuke.rs.

Подсетимо, програм преквалификација за ИТ сектор креиран је на основу истраживања које је Министарство државне управе и локалне самоуправе покренуло заједно са Инфостудом у јануару, а чији резултати су показали да 118 ИТ компанија планира да у наредних годину дана запосли чак 961 јуниор програмера.