У ФОКУСУ

Наши блогери

Интернет сапутници

 

 

Пратите нас

Gmail као читанка

Многе компаније скенирају поруке електронске поште својих корисника како би унапредиле производе,али понекад и њихови запослени морају да прочитају поруку, а Гугл нема ништа против тога. Исто је и са осталим пружаоцима услуга електронске поште у чијим условима коришћења нигдје није забрањено читање туђе поште. 

Према писању специјализованих ИТ и пословних гласила ситуација је врло забрињавајућа, док је Гугл је одбио да коментарише.Тако, запослени који раде за стотине компанија које се баве развојем софтвера читају приватне поруке корисника Gmail. Пре годину дана Гугл је обећао да ће прекинути скенирање пристигле поште својих корисника, али компанија није учинила много како би заштитила сандучиће од програмера софтвера трећих страна.

Корисници "Gmail" који су се пријавили за 'услуге темељене на е-пошти' као што су 'упоређивање цена за куповину' и 'аутоматизоване услуге за планирање пута' најчешће су у опасности да њихове поруке буду прочитане. Стотине програмера електронски 'скенирају' пристигле поште људи који су се пријавили за неке од тих програма, а у неким случајевима запослени их доиста читају.

Није вест да Гугл и многи врхунски даватељи услуга електронске поште трећим странама омогућују приступ корисничким сандучићима те су им, у већини случајева, корисници сами омогућили приступ како би заузврат могли да користе њихове услуге. "Спољашње" апликације и странице морају проћи процес провере, а како би се осигурао, Гугл закључује прихватљив уговор о приватности.

Оно што је нејасно је колико се треће стране придржавају споразума и хоће ли Гугл учинити све како би осигурао да га се држе, као и јесу ли корисници у потпуности свесни да поједине компаније можда читају њихове е-поруке.
Микаел Бернер, извршни директор "Едисон Софтвера", једне од развојних компанија која нуди апликацију за организацију електронске поште, изјавио је како су његови запослени прочитали е-пошту стотина корисника Gmail у циљу изградње нове функције.

Извршни директор друге компаније је рекао да запослени читају поруке и да то постаје 'уобичајена пракса'.

СВЕ ПИШЕ У УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА !!!

Многе компаније  потврдиле су да је могућност читања порука наведена у корисничким уговорима те да примењују строга правила у вези са руковањем е-поштом.

Занимљиво је напоменути да врло мало указује на то да Гугл ради другачије од Мајкрософта или других врхунских пружалаца услуга електронске поште. 

Дакле,  ОПРЕЗ  јер ништа у Мајкрософтовим или Јаху споразумима о корисничкој политици не брани експлицитно људима да читају е-поруке других.